Followers

Thursday, April 14, 2011

CINTA dan WAKTU

Hey korunk sume.. Sorry la doe aku tak sambung lagi Bahagian 2: Kelu Kedu Kesal lagi. aku blom abih lagi mengarangnya.. Sementara uww, aku kasi korunk baca dulu satu cerita yang agak unik ni.. Hopefully korunk sume bacalah la smpai abis abis n tinggalkan lah komen kalau perlu.. oke? :D

Oke, ceritnya bermula mcm nih....
         Alkisah, di suatu pulau kecil tinggallah berbagai benda abstrak. Ada CINTA, Kesedihan, Kegembiraan, Kekayaan, dan Kecantikan.. Mereka hidup berdampingan dengan baik.. Namun suatu ketika, datang badai menghempas pulau kecik itu dan air laut tiba-tiba naik dan menenggelamkan pulau itu.. Semua penghuni pulau cepat-cepat berusaha menyelamatkan diri.. CINTA sangat kebingungan sebab dia tidak dapat berenang dan tidak mempunyai perahu.. Dia berdiri di tepi pantai mencuba mencari pertolongan..


Sementara itu air semakin naik membasahi kakinya..


Tak lama kemudian CINTA melihat Kekayaan sedang mengayuh perahunya...
"Kekayaan..!!! Kekayaan..!! Tolong aku!!! teriak CINTA...
"Aduh!! Maaf, CINTA..!!!" kata Kekayaan
"Aku tak dapat membawamu..!!! Nanti perahu ini tenggelam.."
"Lagi pula tak ada tempat lagi bagimu perahuku ini.."ujar Kekayaan lalu cepat-cepat mendayung pergi..


CINTA sedih sekali lagi... Namun kemudian dilihatnya Kegembiraan bersama dengan perahunya...

"Kegembiraan..!!! Tolong aku!!!" teriak CINTA..


Namun Kegembiraan terlalu gembira kerana ia menemukan perahu sehingga ia tidak dapat mendengar teriakan CINTA... Air semakin tinggi membasahi CINTA sampai ke pinggang dan CINTA semakin panik.. Tak lama kemudian, CINTA terlihat Kecantikan..


"Kecantikan..!!! Bawalah aku bersamamu..!!" teriak CINTA....
"Wah CINTA!!! Kamu basah dan kotor.. Aku tak ingin membawamu pergi.. Nanti kau mengotori perahuku yang indah ini.." sahut Kecantikan..



CINTA sedih sekali lagi mendengarnya dan mula menangis teresak-esak...
Saat itulah CINTA terlihat Kesedihan..

"Oh, Kesedihan.. Bawalah aku bersamamu..!!" kata CINTA..
"Maaf Cinta.. Aku sedang sedih dan aku ingin bersendirian saja" kata Kesedihan sambil terus mendayung perahunya..


CINTA putus asa.. Ia merasakan air semakin naik dan akan menenggelamkannya...
Pada saat yang genting itulah tiba-tiba datang satu suara menjerit...

"CINTA...!!!! Mari cepat naik ke perahuku..!!!"

CINTA pun menolah ke arah suara itu dan cepat-cepat naik ke perahu tersebut, tepat sebelum air menenggelamkannya.. Di pulau terdekat, CINTA turun dan terus berlalu pergi lagi.. Pada saat itulah barulah CINTA sedar bahawa ia tidak sama sekali mengetahui siapa yang menolongnya CINTA segera bertanya pada penduduk pulau itu...

"Siapakah tadi membantuku itu?" tanya CINTA..

"Yang tadi adalah WAKTU.." jawab penduduk...

"Tapi mengapa WAKTU menyelamatkan aku?.. Aku tidak pernah mengenalinya.. Bahkan teman-  temanku yang aku kenali selama ini pun enggan membantuku??.. soal CINTA kebingunggan....

"Sebab.... HANYA WAKTULAH YANG MENGETAHUI SEBERAPA TINGGINYA NILAI SESEBUAH CINTA.."jawab penduduk kampung...

CINTA duduk terdiam sambil mengalirkan airmata kekesalannya kerana telah melepaskan sesuatu yang berharga dalam dunia ini....

Kesimpulannya disini.. aku kasi korunk pikir sikit oke??...
Jangan tinggalkan orang yang kita sayang untuk orang yang kita suka kerana orang yang kita suka akan tinggalkan kita untuk orang yang dia sayang...Dan jangan tinggalkan orang yang kita suka untuk orang yang kita syg sebab org yang kita syg pasti akan meninggalkan kita untuk orang dia suka.... sebaliknya hargailah org yang kita syg demi org yang kita suka....renungkan-renungkanlah....

Saturday, April 9, 2011

Kelu Kedu Kesal

      ape eh nk start hari ni? hasishhh.. msti korunk pun dh naik muka.. asl bukak blog aku jur citer pasal cinta. FYI aku bukanlah MAT JIWANG oke. ta reti pun sbnrnye nk bercinta.. kalau reti tade la smpai kne tinggal ngan awek sendiri.. kalau bab samun, maki, gaduh, pecah rumah and curik moto aku xpert la.. yelakan, org sekeliling aku sumenye dh cop aku jahat. alang2 org kata kite jahat, biar jadi jahat terus.. sebab buat baik pun dipandang jahat.. aku bukanlah malaikat or nabi.. aku pun tak sempurna.. spe tak tertekan kalau org pandang sinis kpd kita.. padahal niat di hati baik, langkah disusuli ikhlas.. akhirnya, disalah ertikan oleh org lain.. Aku bukannye nk ngata spe2, tpi sekadar berkongsi ape yg aku rasa je.. 
     iyela kan, org jahat mcm  aku ni mne layak nk bercerita kat org lain.. kalau cerita pun, 2 minit pertama je org dgr. pastu buat muka.. bajet aku tak perasan. tpi disebabkan aku tanak la memutuskan ikatan p'sahabatan, aku redha.. aku just ade blog ni jela. ni la satu2 nye tempat aku luahkan sumenye.. saba jela.. kalau org kata aku poyo,sial,bajet handsome, pentingkan diri, tak pikir pasal org lain. ckplah.. aku tak kesah pun. sbb aku ngaku, aku pun ade kelemahan.. tpi kebaikan aku ade org pandang.. sikit pun tak kot.. dunia2.. ape nk jadi..
     aku pun tade bnda nk kongsi kan lagi dh.. kehidupan aku sekarang dh jauh hanyut.. tak tahu kemana. aku sekarang just follow the flow je.. angan2 nk kawen ngan org lawa.. puuiiii!!~~ ini la jadi..  
"heh!! rashidi, sedar la sikit kaw tu dh la muka pun jerawat bersepah, ade hati nk bercinta ngan org cantek bagai turun dri langit.. jgn berangan lah.. aku gerenti kaw ngan dye tak lama.. kaw pun tahu org cantik mcm dye mmg menipu la dye ikhlas n jujur nak sayang kaw.. jgn kaw satu hari nnti  dtg carik aku n citer pasal  kaw break ngan budak ni, aku tumbuk muka kaw.." ini lah ayat yg pernah di ungkapkan oleh sorang sahabat baik aku.. tpi disebabkan aku ikhlas nk syg dye..  aku try la.. DAPAT tapi mmg btol, tak lama.. padan muka aku.. nk sgt kan..
      haishhh.. saba subur, tak saba masok kubur. nk kata ape.. org jahat aku ni tak layak rasanya buat dia kot.. rupa? lagi lah.. jauh panggang dri api kot.. seminggu dh aku di mlaka.. nothing aku buat. duit keluar abis.. duit simpan kot. sanggup tak belanja, tak makan, minum tyme pektikel.. sbb nk simpan duit belik tiket bus pnye pasal.. niat n semangat ni nk jumpe org tersayang.. tapi sayang... sume nye hancus berkecai..

      oke, tunggu weyh sambungnye kalau korunk nk tahu ape bnda aku buat di melaka.. next entry aku share ngan korunk sume.. even aku tahu ade 2,3 org jer baca blog aku ni.. tapi aku ta kesah pun.. aku buat blog ni pun bukannye nk publish 1 dunia.. thnks weyh kpd yg setia membaca smpai abis..:)

     tunngu nex entry one weeks dari sekarang..:)
     bye..:)

Tuesday, April 5, 2011

NILAI SUATU KASIH YANG PALSU

Kalau lelaki handsome pendiam
Perempuan akan cakap:: "woow, cool giler..."
kalau lelaki tak handsome pendiam 
Perempuan akan cakap: "eh perasan bagus..."

Kalau lelaki handsome berbuat jahat
Perempuan akan kata: "nobody's perfect"
kalau lelaki tak handsome berbuat jahat
perempuan akan cakap: "memang.... muka pun macam pecah rumah!"

Kalau lelaki handsome menolong perempuan yg diganggu
perempuan akan cakap: "wah.. machonya.. macam hero filem!"
kalau lelaki tak handsome menolong perempuan yang diganggu
Perempuan akan kata: "entah2 kawan dia..."

Kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: "sepadan sangat..."
kalau lelaki tak handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: "mesti kena bomoh perempuan tuh!"

Kalau lelaki handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata: "jangan sedih, kan saya ada..."
kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata:...(terdiam, tapi telunjuknya
meliuk-liuk dari atas ke bawah, patutlah, tengok saja luarannya)...

Kalau lelaki handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: "perasaannya halus...penuh kasih sayang"
kalau lelaki tak handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: "sesama keluarga memang harus menyayangi..."

Kalau lelaki handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: "matching... hebat luar dalam"
kalau lelaki tak handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: "bang, bosnya mana...?"

Kalau lelaki handsome tak mau bergambar
perempuan akan cakap: "pasti takut kalau-kalau gambarnya tersebar"
kalau lelaki tak handsome tak mau bergambar
perempuan akan kata: "tak sanggup melihat hasilnya ya..."

Kalau lelaki handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap:"ini barulah lelaki gentlemen"
kalau lelaki tak handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap: "naluri pembantu, memang begitu...."

Kalau lelaki handsome bersedih hati
perempuan akan cakap: "let me be your shoulder to cry on"
kalau lelaki tak handsome bersedih hati
perempuan akan kata: "kuat nangis!! lelaki ke bukan ni?

Apa yang aku ingin ingatkan, berdasarkan pengalamanku sebagai pengajaran kepada semua......Kenali dan nilai diri sendiri dahulu sebelum menilai orang lain. hmmppp... 
Apa pun, terimalah dengan redha dan hati terbuka terhadap kekurangan yang ada pada pasangan kita...